Shperndaje në Facebook.

Ja çfarë e shkakton dhimbjen në ije pas vrapit

Kujt nuk i ka ndodhur që të paktën një herë të ndjejë dhimbje në ije pas një vrapi?

Sidomos në fëmijëri, kur nënat na thoshin se vinte prej shpretkës dhe prej mungesës së aktivitetit fizik.

Nëse nuk ishte prej shpretkës, dhimbja i referohej mëlçisë nëse ndodhte në anën tjetër.

Por kjo dhimbje ka një emër specifik mjekësor: exercise related transient abdominal pain (ETAP) ose “Dhimbje abdominale e lidhur me ushtrimin fizik”.

Bëhet fjalë për një term shkencor, por që nuk ka aspak lidhje as me mëlçinë dhe as me shpretkën.

Studiuesit thonë se kjo dhimbje prek 2/3 e vrapuesve dhe prek kryesisht të rinjtë shkruan noa.

Shpjegimi lidhet me një mungesë oksigjeni gjatë qarkullimit të gjakut, çka shkakton dhimbjen. Një tjetër shpjegim lidhet me mungesën e aktivitetit fizik, ku kontraktohen ligamentet.

E vërteta është se nuk ka një shpjegim të saktë, dhe arsyet janë disa

Shperndaje në Facebook.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close