Shperndaje në Facebook.

Si të ktheheni në normalitet pas pirjes së marijuanës? E thjeshtë fare

Sindroma misterioze që shkaktohet nga konsumimi i marijuanës ka një “luftues”: dushin e ngrohtë.

Kjo gjendje që vjen nga pirja e marijuanës quhet “cannabinoid hyperemesis sindrome” dhe karakterizohet nga të vjella të rënda dhe të vazhdueshme, dhimbje koke dhe dhimbje barku, e për të lehtësuar këto simptoma përdoruesit e marijuanës bëjnë një dush të ngrohtë.

Një studim i kohëve të fundit rreth përdoruesve të shpeshtë të marijuanës (që pinë të paktën 20 ditë në muaj) në Nju Jork zbuloi se rreth një e treta e përdoruesve raportuan simptoma “hyperemesis cannabinoid” – që do të thotë se ata përjetonin të përziera, dhimbje barku e koke që lehtësoheshin nga dushi i ngrohtë .

Por çfarë e shkakton këtë gjendje, dhe pse të nxehtit e lehtëson këtë simptomë?

Dr. Kennon Heard, një toksikolog në Universitetin e Kolorados të Universitetit UCHealth në Aurora, i cili ka studiuar sindromën e “hyperemesis cannabinoid” tha:

Mjekët nuk mund t’i përgjigjen asnjë prej këtyre pyetjeve, dhe çdo përpjekje për të shpjeguar saktësisht se çfarë ndodh është “shumë hipotetike”. Por mjekët e dinë se përdorimi afatgjatë i drogërave mund të sjellë ndryshime në tru dhe në sistemin nervor.

Përveç kësaj, mjekët e dinë se kanabinoidet endogjene – përbërësit në trup të ngjashëm me ato që gjenden në marihuanë – janë pjesë përbërëse e sistemit të dhimbjes së trupit.

Pra, një ide është se stimulimi afatgjatë nga përbërësi i marijuanës që prodhon një “tetrahidrokabinabinol të lartë” (THC) – ndryshon sistemin e dhimbjes së trupit në një mënyrë që rezulton në simptomat e “hyperemesis cannabinoid.”

Nëse është kështu, dushet e nxehta mund të ndihmojnë në zbutjen e simptomave, sepse stimulimi nga uji i nxehtë prodhon një sinjal të ndryshëm ndijor që e distancon trupin nga sinjali i dhimbjes.”

Megjithatë, kjo mbetet një hipotezë dhe mjekët nuk e dinë pse disa përdorues të marijuanës kalojnë në këtë gjendje, ndërsa disa të tjerë jo.

Në të vërtetë, marijuana mjekësore nganjëherë është e përshkruar për të lehtësuar të përzierat dhe të vjellat tek pacientët me kancer që i nënshtrohen kimioterapisë.

Por ka një kurë për tejkalimin e kësaj gjendjeje që nuk është kërcënuese për jetën, por është paaftësi, dhe kjo kurë është ndalimi i pirjes së marijuanës.

A woman smokes marijuana during a demonstration in front of the Mexican Senate building in Mexico City on September 28, 2016.
Dozens of young people demand the approval of the use of marijuana for medicinal and recreational purposes. / AFP / PEDRO PARDO (Photo credit should read PEDRO PARDO/AFP/Getty Images)

Shperndaje në Facebook.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close